
Coś absolutnie banalnego i absolutnie pysznego – Camembert z dodatkiem. Przystawka powstała z połączenia warzyw i owoców, złamanych octem balsamicznym. Danie oryginalne, a stworzone zaledwie z kilku składników. Aż zastanawiałam się, czy zasługuje na publikację, ale czynię wpis, bo chcę Was zachęcić do eksperymentów w kuchni. Łączenia składników nieoczywistych ze sobą. Łamania konwenansów smakowych i wszelkich barier nawykowych. W tym przypadku wykwintny smak tkwi w prostocie!
Camembert z dodatkiem
(porcja dla 2 osób)
Składniki:
- 1 sztuka sera Camembert
- 1 gruszka
- 5 liście kapusty pekińskie
- 1 pomidor malinowy
- 4 łyżki octu balsamicznego
- szczypiorek – do dekoracji
Sposób przygotowania:
- Ser położyć na talerzyku.
- Gruszkę umyć, obrać ze skórki. Pokroić w kawałki.
- Kapustę pekińską pociąć w paski szerokości ok. 1 cm.
- Pomidorka pokroić w kostkę.
- Wszystkie składniki sałatki umieścić w miseczce. Polać octem balsamicznym. Zostawić na 30 minut do „przegryzienia się” składników.
- Wyłożyć sałatkę na ser. Udekorować szczypiorkiem.
- Podawać z grzankami.