Camembert z dodatkiem

Coś absolutnie banalnego i absolutnie pysznego – Camembert z dodatkiem. Przystawka powstała z połączenia warzyw i owoców, złamanych octem balsamicznym. Danie oryginalne, a stworzone zaledwie z kilku składników. Aż zastanawiałam się, czy zasługuje na publikację, ale czynię wpis, bo chcę Was zachęcić do eksperymentów w kuchni. Łączenia składników nieoczywistych ze sobą. Łamania konwenansów smakowych i wszelkich barier nawykowych. W tym przypadku wykwintny smak tkwi w prostocie!

Camembert z dodatkiem

(porcja dla 2 osób)

Składniki:

  • 1 sztuka sera Camembert
  • 1 gruszka
  • 5 liście kapusty pekińskie
  • 1 pomidor malinowy
  • 4 łyżki octu balsamicznego
  • szczypiorek – do dekoracji

Sposób przygotowania:

  1. Ser położyć na talerzyku.
  2. Gruszkę umyć, obrać ze skórki. Pokroić w kawałki.
  3. Kapustę pekińską pociąć w paski szerokości ok. 1 cm.
  4. Pomidorka pokroić w kostkę.
  5. Wszystkie składniki sałatki umieścić w miseczce. Polać octem balsamicznym. Zostawić na 30 minut do „przegryzienia się” składników.
  6. Wyłożyć sałatkę na ser. Udekorować szczypiorkiem.
  7. Podawać z grzankami.

Dodaj komentarz