
Pomysł na niecodzienny deser – różyczki cynamonowo-kokosowe, bo z mlekiem kokosowym. Słodycz zapiekana w kokilkach, do spożycia na gorąco. W kuchni pachnie kokosem.
Różyczki cynamonowo-kokosowe
(1 kokilka, czyli 8 różyczek)
Ciasto
Składniki:
1 banan (60 g)
8 łyżek mąki
½ łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka stołowej cukru
1 łyżka oleju
mąka do podsypania
Posypka cynamonowa
Składniki:
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżka cukru
Polewa z mleczka kokosowego na spód
Składniki:
2 łyżki mleczka kokosowego
1 łyżka cukru
½ łyżeczki cynamonu
Sposób przygotowania:
- Wyrobić ciasto na jednolitą masę. Rozwałkować podsypując mąką, na cienki placek. Grubości ok. 3 mm.
- Posmarowania olejem. Posypać posypką cynamonową.
- Placek zrolować, jak naleśnik. Pokroić nożem na kawałki grubości ok. 4 cm.
- Każdy kawałek włożyć pionowo do sylikonowej lub metalowej foremki. Wlać polewę z mleczka kokosowego na dno.
- Wstawić do piekarnika na 180 stopni Celsjusza i piec 25 minut. Wystawić i wystudzić.
- Najsmaczniejsze jedzone na ciepło.