Różyczki cynamonowo-kokosowe

Pomysł na niecodzienny deser – różyczki cynamonowo-kokosowe, bo z mlekiem kokosowym. Słodycz zapiekana w kokilkach, do spożycia na gorąco. W kuchni pachnie kokosem.

Różyczki cynamonowo-kokosowe

(1 kokilka, czyli 8 różyczek)

Ciasto

Składniki:

1 banan (60 g)

8 łyżek mąki

½ łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżka stołowej cukru

1 łyżka oleju

mąka do podsypania

Posypka cynamonowa

Składniki:

1 łyżeczka cynamonu

1 łyżka cukru

Polewa z mleczka kokosowego na spód

Składniki:

2 łyżki mleczka kokosowego

1 łyżka cukru

½ łyżeczki cynamonu

Sposób przygotowania:

  1. Wyrobić ciasto na jednolitą masę. Rozwałkować podsypując mąką, na cienki placek. Grubości ok. 3 mm.
  2. Posmarowania olejem. Posypać posypką cynamonową.
  3. Placek zrolować, jak naleśnik. Pokroić nożem na kawałki grubości ok. 4 cm.
  4. Każdy kawałek włożyć pionowo do sylikonowej lub metalowej foremki. Wlać polewę z mleczka kokosowego na dno.
  5. Wstawić do piekarnika na 180 stopni Celsjusza i piec 25 minut. Wystawić i wystudzić.
  6. Najsmaczniejsze jedzone na ciepło.

Dodaj komentarz