Surówka marchewkowo-porowa

Absolutny banał w kuchni: surówka marchewkowo-porowa. Ale tak sobie pomyślałam, że szukamy wykwintnych smaków, a tymczasem zapominamy o prostocie i tradycji. Taką surówkę zna chyba każdy. Z domu, z przedszkola, ze szkolnej stołówki. Ja troszkę ją podrasowałam, czy tez unowocześniłam dodatkiem rodzynek i siemienia lnianego. O matko! Tego przysmaku można jeść kilogramy 😉  

Surówka marchewkowo-porowa

Składniki:

  • 1 marchewka
  • pół pora
  • 2 jabłka
  • 1 łyżka pestek słonecznika
  • 1 łyżka rodzynek
  • 1 łyżka nasion siemienia lnianego
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka majonezu
  • pieprz – do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Marchewkę umyć, obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej, na grubych oczkach.
  2. Jabłko umyć, nie obierać zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
  3. Rodzynki zalać wrzątkiem i pozostawić pod przykryciem przez 30 minut. Osączyć na sicie.
  4. Pora pokroić na plasterki i sparzyć wrzątkiem. Osączyć na sicie.
  5. W szklance wymieszać majonez z jogurtem.
  6. Składniki wymieszać, posypać ziarnami, polać sosem.
  7. Doprawić do smaku pieprzem.

Dodaj komentarz