Tradycyjna surówka z kapusty kiszonej. Niby nic, a jednak super smak. A dodatkowo bakterie fermentacji mlekowej, które są niezbędne do utrzymania równowagi mikroflory jelitowej, a tym naszej odporności. Niezastąpiony dodatek do dań z ryb i mięs. Palce lizać!
Surówka z kiszonej kapusty
(porcja dla 8 osób)
Składniki:
– 1 kg kapusty kiszonej
– 1 por
– 3 marchewki
– 2 jabłka
– 2 cebule
– sól, pieprz, cukier – do smaku
– olej roślinny – do smaku
Sposób przygotowania:
- Kapustę odcedzić z nadmiaru soku. Pokroić.
- Pora pokroić wzdłuż na 4 części. Każdą z nich pokroić drobno. Przełożyć pora na sitko i zblanszować, czyli przelać wrzątkiem. Odstawić do odcieknięcia wody i wystudzenia.
- Marchew umyć, obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej na grubych oczkach.
- Jabłko umyć, nie obierać i zetrzeć na tarce jarzynowej na grubych oczkach.
- Cebulę obrać i drobno posiekać.
- Wszystkie składniki surówki przełożyć do miski. Wymieszać. Doprawić do smaku solą, pieprzem, olejem. Dokładnie wymieszać.