Surówka z kiszonej kapusty

Tradycyjna surówka z kapusty kiszonej. Niby nic, a jednak super smak. A dodatkowo bakterie fermentacji mlekowej, które są niezbędne do utrzymania równowagi mikroflory jelitowej, a tym naszej odporności. Niezastąpiony dodatek do dań z ryb i mięs. Palce lizać!

Surówka z kiszonej kapusty

(porcja dla 8 osób)

Składniki:

– 1 kg kapusty kiszonej

– 1 por  

– 3 marchewki

– 2 jabłka

– 2 cebule

– sól, pieprz, cukier – do smaku

– olej roślinny – do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Kapustę odcedzić z nadmiaru soku. Pokroić.
  2. Pora pokroić wzdłuż na 4 części. Każdą z nich pokroić drobno. Przełożyć pora na sitko i zblanszować, czyli przelać wrzątkiem. Odstawić do odcieknięcia wody i wystudzenia.  
  3. Marchew umyć, obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej na grubych oczkach.
  4. Jabłko umyć, nie obierać i zetrzeć na tarce jarzynowej na grubych oczkach.
  5. Cebulę obrać i drobno posiekać.
  6. Wszystkie składniki surówki przełożyć do miski. Wymieszać. Doprawić do smaku solą, pieprzem, olejem. Dokładnie wymieszać.

											

Dodaj komentarz