Muffinki czekoladowe z cukinią

Cukinie w ogrodzie zaczynają owocować. W tym roku są kolorowe. Zielone gładkie, pasiaste, a nawet żółte. Najlepiej zrywać małe egzemplarze, bo takie nie mają wewnątrz grubych pestek i można je zajadać w całości, bez wycinania części niejadalnych. U mnie cukinie zaszczyciły swoją obecnością leczo, placki, mizerię, jak ogórki. Dziś tarta cukinia wylądowała w czekoladowych muffinkach. Zatem sezon na ogrodowe cukinie uważam za otwarty 😊

Muffinki czekoladowe z cukinią

(16 sztuk)

Składniki:

  • 200 g startej cukinii
  • ½ łyżeczki soli
  • 2 jajka
  • ½ szklanki cukru
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego
  • 50 g masła
  • 50 g oleju
  • 1 szklanka mąki
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:

  1. Cukinię umyć, nie obierać, zetrzeć na tarce jarzynowej na drobnych oczkach. Przełożyć na sitko i posilić. Wymieszać, odstawić do odcieknięcia. Po 10 minutach odcisnąć w dłoniach nadmiar płynu.
  2. Jajka ubić z cukrami na puszystą masę. Dodać rozpuszczone masło i olej.
  3. Dodać mąkę, kakao, sok z cytryny i proszek do pieczenia. Wymieszać.
  4. Na koniec dodać odciśniętą cukinię. Wymieszać.
  5. Papilotki wstawić do blaszki labo foremek sylikonowych. Wypełnić je masą do ¾ wysokości.
  6. Wstawić do zimnego piekarnika. Piec 20 minut. Wystudzić.

Dodaj komentarz