Cukinie w ogrodzie zaczynają owocować. W tym roku są kolorowe. Zielone gładkie, pasiaste, a nawet żółte. Najlepiej zrywać małe egzemplarze, bo takie nie mają wewnątrz grubych pestek i można je zajadać w całości, bez wycinania części niejadalnych. U mnie cukinie zaszczyciły swoją obecnością leczo, placki, mizerię, jak ogórki. Dziś tarta cukinia wylądowała w czekoladowych muffinkach. Zatem sezon na ogrodowe cukinie uważam za otwarty 😊
Muffinki czekoladowe z cukinią
(16 sztuk)
Składniki:
- 200 g startej cukinii
- ½ łyżeczki soli
- 2 jajka
- ½ szklanki cukru
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego
- 50 g masła
- 50 g oleju
- 1 szklanka mąki
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Sposób przygotowania:
- Cukinię umyć, nie obierać, zetrzeć na tarce jarzynowej na drobnych oczkach. Przełożyć na sitko i posilić. Wymieszać, odstawić do odcieknięcia. Po 10 minutach odcisnąć w dłoniach nadmiar płynu.
- Jajka ubić z cukrami na puszystą masę. Dodać rozpuszczone masło i olej.
- Dodać mąkę, kakao, sok z cytryny i proszek do pieczenia. Wymieszać.
- Na koniec dodać odciśniętą cukinię. Wymieszać.
- Papilotki wstawić do blaszki labo foremek sylikonowych. Wypełnić je masą do ¾ wysokości.
- Wstawić do zimnego piekarnika. Piec 20 minut. Wystudzić.