
Dziś propozycja dania obiadowego na weekend. Wersja mięsa na słodko, bo w połączeniu z owocem. Dla mnie coś wspaniałego.
Filet z kurczaka z ananasem
(porcja dla 8 osób)
Składniki:
- 1500 g fileta z kurczaka
- 3 duże cebule
- 1 łyżka oleju roślinnego
- 1 papryka czerwona
- 500 g pieczarek
- 1 puszka ananasa
- 150 g koncentratu pomidorowego
- 1 szklanka bulionu
- sól, pieprz – do smaku
Sposób przygotowania:
- Mięso umyć i pokroić wzdłuż fileta. Jak na kotlety. Z każdego kawałka fileta powinny wyjść 3 płaskie porcje. Mięso ułożyć kawałek obok kawałka na szerokiej blasze piekarnika. Posypać wedle uznania solą i pieprzem.
- Cebule obrać i pokroić w piórka. Zeszklić na oleju.
- Paprykę umyć i pokroić w paski. Dodać do cebuli.
- Pieczarki umyć i pokroić w plasterki. Dodać do duszących się warzyw.
- Ananasa wraz z płynem przełożyć do miseczki. Dodać koncentrat pomidorowy i bulion. Wymieszać. Dodać pozostałe uduszone warzywa.
- Gotowy sos warzywny wylać na płaty mięsa.
- Wstawić do piekarnika.
- Piec 40 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Można na ostatnie 10 minut pieczenia włączyć termoobieg.
- Podawać z ryżem.