Filet z kurczaka z ananasem

Dziś propozycja dania obiadowego na weekend. Wersja mięsa na słodko, bo w połączeniu z owocem. Dla mnie coś wspaniałego.

Filet z kurczaka z ananasem

(porcja dla 8 osób)

Składniki:

  • 1500 g fileta z kurczaka
  • 3 duże cebule
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • 1 papryka czerwona
  • 500 g pieczarek
  • 1 puszka ananasa
  • 150 g koncentratu pomidorowego
  • 1 szklanka bulionu
  • sól, pieprz – do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Mięso umyć i pokroić wzdłuż fileta. Jak na kotlety. Z każdego kawałka fileta powinny wyjść 3 płaskie porcje. Mięso ułożyć kawałek obok kawałka na szerokiej blasze piekarnika. Posypać wedle uznania solą i pieprzem.
  2. Cebule obrać i pokroić w piórka. Zeszklić na oleju.
  3. Paprykę umyć i pokroić w paski. Dodać do cebuli.
  4. Pieczarki umyć i pokroić w plasterki. Dodać do duszących się warzyw.
  5. Ananasa wraz z płynem przełożyć do miseczki. Dodać koncentrat pomidorowy i bulion. Wymieszać. Dodać pozostałe uduszone warzywa.
  6. Gotowy sos warzywny wylać na płaty mięsa.
  7. Wstawić do piekarnika.
  8. Piec 40 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Można na ostatnie 10 minut pieczenia włączyć termoobieg.
  9. Podawać z ryżem.

Dodaj komentarz