Bułki razowe były na blogu nie raz. Ale dziś bułeczki razowe pszenne. Tylko z mąki pszennej razowej z dodatkiem ziaren słonecznika i dyni. Pulchne i delikatne.
Bułki razowe pszenne
(18 sztuk)
Składniki:
- 25 g drożdży
- 300 ml ciepłej wody
- 2 łyżki stołowe cukru
- 600 g mąki pszennej
- 3 łyżeczki soli
- 1 szklanka otrąb pszennych
- 2 łyżki ziaren dyni
- 2 łyżki ziaren słonecznika
- 2 łyżki stołowe ziaren siemienia lnianego
Sposób przygotowania:
- Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie. Dodać cukier i posypać po wierzchu mąką. Odstawić do wyrośnięcia na około 10 minut.
- Po tym czasie do rozczynu dodać sól, otręby i ziarno dyni, słonecznika i siemienia. Na koniec dodać pozostałą mąkę.
- Wyrobić ciasto na gładką masę. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 2 godziny.
- Z wyrośniętego ciasta formować bułeczki wielkości piłeczki do tenisa ziemnego.
- Bułeczki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostawić do wyrośnięcia na 30 minut.
- Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 35 minut do wyraźnego zrumienienia.
- Wystudzić na kratce.