Bułki razowe pszenne

Bułki razowe były na blogu nie raz. Ale dziś bułeczki razowe pszenne. Tylko z mąki pszennej razowej z dodatkiem ziaren słonecznika i dyni. Pulchne i delikatne.

Bułki razowe pszenne

(18 sztuk)

Składniki:

  • 25 g drożdży
  • 300 ml ciepłej wody
  • 2 łyżki stołowe cukru
  • 600 g mąki pszennej
  • 3 łyżeczki soli
  • 1 szklanka otrąb pszennych
  • 2 łyżki ziaren dyni
  • 2 łyżki ziaren słonecznika
  • 2 łyżki stołowe ziaren siemienia lnianego

Sposób przygotowania:

  1. Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie. Dodać cukier i posypać po wierzchu mąką. Odstawić do wyrośnięcia na około 10 minut.
  2. Po tym czasie do rozczynu dodać sól, otręby i ziarno dyni, słonecznika i siemienia. Na koniec dodać pozostałą mąkę.
  3. Wyrobić ciasto na gładką masę. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 2 godziny.
  4. Z wyrośniętego ciasta formować bułeczki wielkości piłeczki do tenisa ziemnego. 
  5. Bułeczki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostawić do wyrośnięcia na 30 minut.
  6. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 35 minut do wyraźnego zrumienienia.
  7. Wystudzić na kratce.

Dodaj komentarz