
W ogrodzie spadło z drzewka kilka niedojrzałych gruszek. Były tak twarde, że nie nadawały się do jedzenia. Cóż z nimi począć? Szkoda wyrzucić. Tak dumałam, czy można je jakoś wykorzystać w kuchni i w końcu wydumałam. Pokroiłam je w drobną kostkę i wrzuciłam do masy muffinkowej. Wspaniale skomponowały się smakowo z dużą ilością kakao. W ten sposób powstał pyszny deser. Babeczki smakowały wszystkim!
Muffinki czekoladowe z gruszką
(porcja na 20 sztuk)
Składniki:
– 2,5 szklanki mąki pszennej
– ¾ szklanki cukru
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
– ½ łyżeczki sody
– 2 łyżki czubate ciemnego kakao
– szczypta soli
– 1 szklanka kefiru
– 2 jaja
– ½ szklanki oleju roślinnego
– 1 łyżka aromatu śmietankowego
– 4 duże gruszki
Sposób przygotowania:
- Składniki suche: mąkę, cukier, proszek, sodę, kakao i sól wymieszać w miseczce.
- Dodać kefir, jaja, olej i aromat.
- Gruszki obrać i pokroić w kostkę 1,5 na 1,5 cm. Dodać do miski z masą na muffinki.
- Wymieszać energicznie, tylko do momentu połączenia się składników.
- Przygotować formy sylikonowe do muffinek i wyłożyć je papilotkami. Do każdej wlać masę do 1/3 wysokości papilotki.
- Do pozostałej w miseczce masy dodać kakao i mleko i wymieszać. Brązowe ciasto wyłożyć na część jasną. Do wysokości 2/3 papilotki.
- Muffinki wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza. Piec w tej temperaturze przez 25 minut.
- Upieczone wyjąć z foremek i w samych papilotkach wystudzić na kratce.