Muffinki czekoladowe z gruszką

W ogrodzie spadło z drzewka kilka niedojrzałych gruszek. Były tak twarde, że nie nadawały się do jedzenia. Cóż z nimi począć? Szkoda wyrzucić. Tak dumałam, czy można je jakoś wykorzystać w kuchni i w końcu wydumałam. Pokroiłam je w drobną kostkę i wrzuciłam do masy muffinkowej. Wspaniale skomponowały się smakowo z dużą ilością kakao. W ten sposób powstał pyszny deser. Babeczki smakowały wszystkim! 

Muffinki czekoladowe z gruszką

(porcja na 20 sztuk)

Składniki:

– 2,5 szklanki mąki pszennej

– ¾ szklanki cukru

– 2 łyżeczki proszku do pieczenia

– ½ łyżeczki sody

– 2 łyżki czubate ciemnego kakao

– szczypta soli

– 1 szklanka kefiru

– 2 jaja

– ½ szklanki oleju roślinnego

– 1 łyżka aromatu śmietankowego

– 4 duże gruszki

Sposób przygotowania:

  1. Składniki suche: mąkę, cukier, proszek, sodę, kakao i sól wymieszać w miseczce.
  2. Dodać kefir, jaja, olej i aromat.
  3. Gruszki obrać i pokroić w kostkę 1,5 na 1,5 cm.  Dodać do miski z masą na muffinki.
  4. Wymieszać energicznie, tylko do momentu połączenia się składników.
  5. Przygotować formy sylikonowe do muffinek i wyłożyć je papilotkami. Do każdej wlać masę do 1/3 wysokości papilotki.
  6. Do pozostałej w miseczce masy dodać kakao i mleko i wymieszać. Brązowe ciasto wyłożyć na część jasną. Do wysokości 2/3 papilotki.
  7. Muffinki wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza. Piec w tej temperaturze przez 25 minut.
  8. Upieczone wyjąć z foremek i w samych papilotkach wystudzić na kratce.

Dodaj komentarz