
Sezon na kurki w pełni. Rodzice siedzą w lesie, a ja – dzięki Nim – mam doskonały surowiec do kuchennych eksperymentów. Pyszne te małe grzybki. Nie trzeba niczego specjalnego, żadnych wyszukanych dodatków, aby danie z ich udziałem było przepyszne. Same w sobie pieprzniki jadalne robią całą robotę. Dziś w połączeniu z kaszą gryczaną i warzywami.
Kaszotto z kurkami
(4 porcje)
Składniki:
- 2 szklanki kurek
- 2 cebule
- 1 łyżka masła
- 2 ząbki czosnku
- 1 paczka (250 g) mieszanki włoszczyzny ciętej w słupki (marchew, pietruszka, por)
- 200 g kaszy gryczanej
- sól, pieprz – do smaku
- natka pietruszki – do dekoracji
Sposób przygotowania:
- Kurki umyć, oczyścić. Jeśli małe, to w całości, a jeśli duże, to porwać na kawałki. Wrzuć na wrzątek i gotować 10 minut.
- Cebule obrać i pokroić w drobną kostkę. Zeszklić na maśle w głębokiej patelni albo woku.
- Czosnek obrać z łusek i posiekać. Dodać do cebuli.
- Zamrożoną włoszczyznę wrzucić na rozgrzaną cebulę. Smażyć 5 minut.
- Do warzyw dołożyć ugotowane kurki.
- Kaszę gryczaną ugotować al dente. Osączyć z wody i dołożyć do warzyw. Smażyć do odparowania ewentualnego nadmiaru płynu.
- Gotowe danie posypać świeżą natką pietruszki.