Kaszotto z kurkami

Sezon na kurki w pełni. Rodzice siedzą w lesie, a ja – dzięki Nim – mam doskonały surowiec do kuchennych eksperymentów. Pyszne te małe grzybki. Nie trzeba niczego specjalnego, żadnych wyszukanych dodatków, aby danie z ich udziałem było przepyszne. Same w sobie pieprzniki jadalne robią całą robotę. Dziś w połączeniu z kaszą gryczaną i warzywami.

Kaszotto z kurkami

(4 porcje)

Składniki:

  • 2 szklanki kurek
  • 2 cebule
  • 1 łyżka masła
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 paczka (250 g) mieszanki włoszczyzny ciętej w słupki (marchew, pietruszka, por)
  • 200 g kaszy gryczanej
  • sól, pieprz – do smaku
  • natka pietruszki – do dekoracji

Sposób przygotowania:

  1. Kurki umyć, oczyścić. Jeśli małe, to w całości, a jeśli duże, to porwać na kawałki. Wrzuć na wrzątek i gotować 10 minut.
  2. Cebule obrać i pokroić w drobną kostkę. Zeszklić na maśle w głębokiej patelni albo woku.
  3. Czosnek obrać z łusek i posiekać. Dodać do cebuli.
  4. Zamrożoną włoszczyznę wrzucić na rozgrzaną cebulę. Smażyć 5 minut.
  5. Do warzyw dołożyć ugotowane kurki.
  6. Kaszę gryczaną ugotować al dente. Osączyć z wody i dołożyć do warzyw. Smażyć do odparowania ewentualnego nadmiaru płynu.
  7. Gotowe danie posypać świeżą natką pietruszki.

Dodaj komentarz