Leczo z kapustą

Danie nietypowe. Do tej pory zawsze leczo z papryką, pomidorem, cebulą, marchewką. A tym razem leczo z kapustą białą pomysł zaczerpnięty z rozmowy z pacjentką. Szczerze mówiąc, to nawet nie wiem, czy takie danie można nazywać słowem „leczo”, ale na pewno warto je spróbować. Dodatek kapusty zupełnie zmienia potrawę. I nigdy bym nie pomyślała, że może tak fajnie smakować. Polecam, bo proste w przygotowaniu, a bardzo smaczne.

Leczo z kapustą

(porcja dla 4 osób)

Składniki:

  • 1/3 główki kapusty (550 g)
  • 1 łyżka masła
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 marchew (140 g)
  • 2 średnie cebule (321 g)
  • 1 czerwonej papryki (270 g)
  • 1 średnia cukinia (553 g)
  • 1 duży pomidor
  • sól, pieprz, curry – do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Kapustę poszatkować w drobne piórka. Do garnka włożyć masło i na rozgrzane masło włożyć pokrojony w plasterki czosnek i wsypać poszatkowaną kapustę. Dusić 10 minut. W razie potrzeby podlać odrobiną wody.
  2. Marchew obrać i pokroić w cienkie krążki. Dodać do kapusty.
  3. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Dodać do pozostałych warzyw.
  4. Paprykę umyć i pokroić w drobną kostkę.
  5. Cukinię umyć i jeśli młoda to nie obierać. Jeśli warzywo jest starsze, to obrać i po przekrojeniu wydrążyć gniazdo nasienne. Pokroić w kostkę. Dodać do pozostałych warzyw.
  6. Pomidora naciąć i sparzyć wrzątkiem. Obrać i pokroić. Dodać do garnka z warzywami.
  7. Doprawić do smaku solą, pieprzem i curry.

Dodaj komentarz