Kakaowy sernik na zimno

Sernik na zimno w wersji, jakiej z naszym domu jeszcze nie było. Tym razem smak kakaowy. Przypomina mi dzieciństwo, kiedy to do serków homogenizowanych dodawaliśmy kakao i mieliśmy namiastkę upragnionego czekoladowego smaku. Choć ciasto trochę z przesłaniem – „pożegnanie lata”, to jeszcze w promieniach słońca i z malinami z ogrodu 🙂

Kakaowy sernik na zimno

(tortownica średnicy 23 cm)

Składniki:

  • 2 galaretki cytrynowe na 500 ml wody
  • 500 ml wody gorącej
  • 1 galaretka wiśniowa
  • 500 ml wody gorącej
  • 1 kg zimnego sera sernikowego z wiaderka
  • 2 łyżki stołowe cukru pudru (jeśli lubicie bardzo słodkie, to dodać cukru wg uznania)
  • 2 łyżki stołowe kakao ciemnego
  • ewentualnie maliny do dekoracji

Sposób przygotowania:

  1. Galaretki cytrynowe zalać 500 ml wrzątku. Wymieszać i odstawić do wystudzenia.
  2. Galaretkę wiśniową zalać wrzątkiem. Wymieszać i odstawić do wystudzenia
  3. Schłodzony ser przełożyć do miski. Napowietrzyć mikserem dodając cukier puder.
  4. Gdy masa będzie gładka dodać kakao i dalej mieszać mikserem.
  5. Dodać stopniowo wystudzone galaretki. Cały czas mieszając.
  6. Tężejącą masę wylać do tortownicy. Odstawić do lodówki w celu zestalenia.
  7. Po zestaleniu na wierzch wylać schłodzoną galaretkę wiśniową. Odstawić do lodówki.
  8. Można udekorować dowolnymi owocami.

2 Responses

    1. Oczywiście, serki homo też się sprawdzą. Tylko proszę użyć naturalnych, bo ze słodzonymi sernik wyjdzie zbyt słodki. Cukru dostarcza nam tez galaretka. Kakao zawsze dodaję sypkie, naturalne. Odradzam granulowane ze względu na nadmierną słodycz i substancje dodatkowe.

Dodaj komentarz