Nadszedł czas na jesienne wypieki sezonowe. Wiatr zrzucił gruszki, więc na pierwszy rzut idą te owoce. A gruszki najlepiej smakują w… cieście 😉 Lekkim, bo z olejem i jogurtem. Gruszki w skórce, żeby było więcej witamin i błonnika. Dzięki temu też zachowują swoje kawałki i nie rozpadają się. Proste i szybkie, a przy tym smaczne. Spróbujcie – nie może się nie udać!
Ciasto jesienne z gruszkami
Składniki:
- 4 gruszki
- 3 jajka
- 3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
- 50 ml oleju
- aromat cytrynowy
- 1 szklanka cukru (160 g)
- 1 torebka cukru wanilinowego (8 g)
- 1,5 szklanki mąki typ 500 (200 g)
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia (15 g)
- pół łyżeczki sody
- szczypta soli
- cynamon – do smaku
Sposób przygotowania:
- Gruszki umyć. Nie obierać. Wydrążyć Pokroić w ósemki.
- Jajka wymieszać w misce mikserem z jogurtem naturalnym, olejem i aromatem. Dodać cukier i cukier wanilinowy.
- W drugiej misce wymieszać składniki suche: mąkę, proszek, sodę, sól.
- Do składników mokrych dodać suche. Wymieszać dokładnie, ale krótko.
- Ciasto wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Na wierzchu pokładać kawałki gruszek.
- Oprószyć je cynamonem.
- Piec 45 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
- Wystudzić na kratce.