Ciasto jesienne z gruszkami

Nadszedł czas na jesienne wypieki sezonowe. Wiatr zrzucił gruszki, więc na pierwszy rzut idą te owoce. A gruszki najlepiej smakują w… cieście 😉 Lekkim, bo z olejem i jogurtem. Gruszki w skórce, żeby było więcej witamin i błonnika. Dzięki temu też zachowują swoje kawałki i nie rozpadają się. Proste i szybkie, a przy tym smaczne. Spróbujcie – nie może się nie udać!

Ciasto jesienne z gruszkami

(forma 28 cm na 24 cm)

Składniki:

  • 4 gruszki
  • 3 jajka
  • 3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
  • 50 ml oleju
  • aromat cytrynowy
  • 1 szklanka cukru (160 g)
  • 1 torebka cukru wanilinowego (8 g)
  • 1,5 szklanki mąki typ 500 (200 g)
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia (15 g)
  • pół łyżeczki sody
  • szczypta soli
  • cynamon – do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Gruszki umyć. Nie obierać. Wydrążyć Pokroić w ósemki.
  2. Jajka wymieszać w misce mikserem z jogurtem naturalnym, olejem i aromatem. Dodać cukier i cukier wanilinowy.
  3. W drugiej misce wymieszać składniki suche: mąkę, proszek, sodę, sól.
  4. Do składników mokrych dodać suche. Wymieszać dokładnie, ale krótko.
  5. Ciasto wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  6. Na wierzchu pokładać kawałki gruszek.
  7. Oprószyć je cynamonem.
  8. Piec 45 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
  9. Wystudzić na kratce.   

Dodaj komentarz