Zupa krupnik z ryżem

Zaczyna się sezon chłodniejszych dni. A to najlepszy czas na zupy. Dziś krupnik nietypowy, bo nie jak nazwa wskazuje z krupami, czyli kaszą, ale z ryżem. To wersja dla tych, którzy nie lubią krupniku z uwagi na obecność kaszy jęczmiennej. Mnie pomysł podsunęła pacjentka, która zachwycała się klarownością tej zupy. Bo faktycznie dodatek kaszy, nawet płukanej kilkukrotnie pod bieżącą wodą, zostawia mętny bulion. A ryż nie. Ryż powoduje, że zupa wydaje się „czysta”. No i pyszna!!!

Zupa krupnik z ryżem

(porcja dla 4 osób)

Składniki:

  • 1 marchew (140 g)
  • 2 średnie cebule (321 g)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła
  • 4 ziemniaki
  • 4 szklanki bulionu warzywnego
  • 100 g ryżu jaśminowego (1 torebka)
  • sól, pieprz, curry – do smaku
  • koper, nać pietruszki – do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Marchew obrać. Zetrzeć na tarce jarzynowej na grubych oczkach.
  2. Cebulę obrać, pokroić w piórka.
  3. Czosnek obrać i posiekać drobno.
  4. Na rozgrzane masło włożyć czosnek, marchew i cebulę. Poddusić.
  5. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę. Dodać do warzyw. Chwilę podsmażyć i dodać bulion.
  6. Gdy warzywa będą miękkie, dołożyć ryż. Zagotować i odstawić, żeby sam doszedł w zupie.  
  7. Doprawić do smaku. Jeśli zupa wydaje się zbyt gęsta, dodać wody lub bulionu.
  8. Na koniec dodać zieleninę.

Dodaj komentarz