Bułeczki drożdżowe z makiem

Dzień wolny od pracy, zatem coś do kawy musi być obowiązkowo. Będą drożdżówki z makiem. W mojej kuchni zrobiło się niezwykle klimatycznie. Aromat niepowtarzalny rozprzestrzenił się po całym domu. I wiecie co…? On nie znika. Chyba mu tu dobrze. Nie mam nic przeciwko, żeby został z nami na stałe J Spróbujcie zrobić w domu takie bułeczki. Naprawdę warto!   

Bułeczki drożdżowe z makiem

(16 sztuk)

Składniki:

  • 50 g drożdży
  • 4 łyżki cukru
  • 1 szklanka mleka
  • 500 g mąki
  • 1 cukier waniliowy
  • szczypta cynamonu
  • pół zapachu śmietankowego
  • 5 łyżek oleju
  • 1 całe jajo do smarowania
  • mak – do posypania

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować rozczyn drożdżowy: drożdże rozetrzeć z cukrem, dodać 1 szklankę ciepłego mleka i posypać 3 łyżkami mąki po wierzchu.
  2. Gdy rozczyn z drożdży wyrośnie dodać do niego cukier wanilinowy, cynamon, zapach. Lekko wyrobić ciasto, aby połączyć ze sobą wszystkie składniki. Na koniec dodać olej. 
  3. Wyrabiać ciasto do momentu, aż pojawią się pęcherzyki powietrza. Żeby ciasto nie kleiło się do dłoni, można ręce posmarować oliwą. Jeśli w domu jest maszyna do wyrabiania chleba, to warto z niej skorzystać do wyrobienia i ciasta drożdżowego.
  4. Przykryć ściereczką. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
  5. Gdy ciasto podwoi swoją objętość – przerobić je raz jeszcze. Następnie uformować długi wałek z ciasta. Przeciąć go na pół. Każdą połowę jeszcze na pół. I każdą część jeszcze na pół. Tak, aby powstało 16 części ciasta.
  6. Każdą część uformować w kulkę – bułeczkę.
  7. Ułożyć bułeczki na blasze wyłożonej papierem. Odstawić w ciepłe miejsce, żeby podrosły.
  8. Gdy bułeczki nieco się powiększą rozmącić jajko i pędzelkiem posmarować każdą bułeczkę. Wierzch posypać makiem.
  9. Wstawić do piekarnika. Piec w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 20-25 minut. Do wyraźnego zrumienienia.
  10. Wystudzić na kratce.

Dodaj komentarz