Dzień wolny od pracy, zatem coś do kawy musi być obowiązkowo. Będą drożdżówki z makiem. W mojej kuchni zrobiło się niezwykle klimatycznie. Aromat niepowtarzalny rozprzestrzenił się po całym domu. I wiecie co…? On nie znika. Chyba mu tu dobrze. Nie mam nic przeciwko, żeby został z nami na stałe J Spróbujcie zrobić w domu takie bułeczki. Naprawdę warto!
Bułeczki drożdżowe z makiem
(16 sztuk)
Składniki:
- 50 g drożdży
- 4 łyżki cukru
- 1 szklanka mleka
- 500 g mąki
- 1 cukier waniliowy
- szczypta cynamonu
- pół zapachu śmietankowego
- 5 łyżek oleju
- 1 całe jajo do smarowania
- mak – do posypania
Sposób przygotowania:
- Przygotować rozczyn drożdżowy: drożdże rozetrzeć z cukrem, dodać 1 szklankę ciepłego mleka i posypać 3 łyżkami mąki po wierzchu.
- Gdy rozczyn z drożdży wyrośnie dodać do niego cukier wanilinowy, cynamon, zapach. Lekko wyrobić ciasto, aby połączyć ze sobą wszystkie składniki. Na koniec dodać olej.
- Wyrabiać ciasto do momentu, aż pojawią się pęcherzyki powietrza. Żeby ciasto nie kleiło się do dłoni, można ręce posmarować oliwą. Jeśli w domu jest maszyna do wyrabiania chleba, to warto z niej skorzystać do wyrobienia i ciasta drożdżowego.
- Przykryć ściereczką. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
- Gdy ciasto podwoi swoją objętość – przerobić je raz jeszcze. Następnie uformować długi wałek z ciasta. Przeciąć go na pół. Każdą połowę jeszcze na pół. I każdą część jeszcze na pół. Tak, aby powstało 16 części ciasta.
- Każdą część uformować w kulkę – bułeczkę.
- Ułożyć bułeczki na blasze wyłożonej papierem. Odstawić w ciepłe miejsce, żeby podrosły.
- Gdy bułeczki nieco się powiększą rozmącić jajko i pędzelkiem posmarować każdą bułeczkę. Wierzch posypać makiem.
- Wstawić do piekarnika. Piec w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 20-25 minut. Do wyraźnego zrumienienia.
- Wystudzić na kratce.