Śledzie z rodzynkami i orzechami

Idą święta, idą święta… Czas przygotować śledzie. Mnie ciągnie ewidentnie w kierunku smaków słodkich. Przełamywania ostrości śledzia marynowanego ze słodyczą rodzynki i  duszonej cebuli. Wyrafinowania dodaje delikatny smak włoskiego orzecha. Finezja smaku 😊

Śledzie z rodzynkami i orzechami

(przepis na 4 porcje)

Składniki:

  • 4 płaty śledziowe marynowane
  • 2 cebule
  • 1 łyżka oleju
  • 1 listek laurowy
  • 2 ziela angielskie
  • 5 ziarenek pieprzu
  • 100 g rodzynek
  • 100 g orzechów włoskich

Sposób przygotowania:

  1. Śledzie obrać ze skóry. Pokroić w cienkie paski, szerokości 2 cm.
  2. Cebulę obrać, pokroić w półplasterki. Na patelni rozgrzać olej. Wrzucić na niego cebulę i dodać listek, ziele i pieprz. Dusić pod przykryciem do miękkości cebuli. W końcowym etapie duszenia dodać rodzynki.
  3. Orzechy pokruszyć.
  4. Na dno słoika (lub innego naczynia) ułożyć warstwę śledzi. Na to włożyć cebulę z rodzynkami. Przesypać pokruszonymi orzechami. Czynność powtarzać do wyczerpania składników.
  5. Chłodne śledzie przestawić do lodówki.
  6. Najlepiej smakują po 2-3 dniach od przygotowania. Najsmaczniejsze z sobie pieczonym chlebem z ziarnami: http://ladydieta.pl/2019/09/20/chleb-z-ziarnami-pieczony-w-garnku/

Dodaj komentarz