Ziarenka maku to moja słabość. Ubóstwiam je w każdej postaci. Ciasto, kluski, łazanki, pszenica z makiem to moje przysmaki. Na te święta pokusiłam się o opracowanie receptury na makowiec japoński. Na pewno wiecie o co chodzi: masa makowa z dużą ilością bakalii, dodatkowo „uwilgotniona” tartymi jabłkami. Jeżeli szukacie pomysłu na ciasto noworoczne – to już znaleźliście 😉
Makowiec japoński
(blaszka 28 cm na 24 cm)
Składniki:
- 3 szklanki maku suchego
- 2 szklanki mleka 3,2%
- 1 szklanka wody
- 3/4 szklanki cukru
- 4 jajka
- 1 olejek migdałowy
- pół kostki masła (100g)
- 200 g sypkiej kaszy manny
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 5 średnich jabłek
- 100 g orzechów włoskich
- 100 g migdałów
- 100 g rodzynek
- pół szklanki rumu
- 1 sporą łyżkę skórki pomarańczowej
- 1 paczka herbatników
Polewa czekoladowa: https://ladydieta.pl/2018/10/08/blyskawiczna-polewa-czekoladowa/
Sposób przygotowania:
- Mak zalać mlekiem i wodą, zagotować. W trakcie mieszać żeby się nie przypalił. Odstawić aż napęcznieje i wchłonie mleko płyn. Mak wyłożyć na sito i zostawić do odcieknięcia.
- Rodzynki namoczyć w rumie. Odstawić.
- Mak przekręcić przez maszynkę do mielenia mięsa na sitku do maku. Do przekręconego raz dodać cukier. Wymieszać. I ponownie przekręcić przez maszynkę.
- Dodać żółtka, olejek i zmiksować.
- Masło rozpuścić i wystudzić. Dodać do masy makowej.
- Kaszę wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodać do masy makowej, wymieszać.
- Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na grubych oczkach. Dodać do całości.
- Orzechy, migdały, namoczone w rumie rodzynki i skórkę pomarańczową.
- Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodać do masy makowej i wymieszać delikatnie.
- Herbatniki wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na herbatniki wyłożyć masę makową. Wyrównać. Piec w temperaturze 175 stopni około 60 minut.
- Ciasto po upieczeniu wyjąć i odstawić do wystudzenia. Na lekko ciepłe wylać polewę czekoladową: https://ladydieta.pl/2018/10/08/blyskawiczna-polewa-czekoladowa/
- Odstawić do zestalenia.