Makowiec japoński

Ziarenka maku to moja słabość. Ubóstwiam je w każdej postaci. Ciasto, kluski, łazanki, pszenica z makiem to moje przysmaki. Na te święta pokusiłam się o opracowanie receptury na makowiec japoński. Na pewno wiecie o co chodzi: masa makowa z dużą ilością bakalii, dodatkowo „uwilgotniona” tartymi jabłkami. Jeżeli szukacie pomysłu na ciasto noworoczne – to już znaleźliście 😉

Makowiec japoński

(blaszka 28 cm na 24 cm)

Składniki:

  • 3 szklanki maku suchego
  • 2 szklanki mleka 3,2%
  • 1 szklanka wody
  • 3/4 szklanki cukru
  • 4 jajka
  • 1 olejek migdałowy
  • pół kostki masła (100g)
  • 200 g sypkiej kaszy manny
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 średnich jabłek
  • 100 g orzechów włoskich
  • 100 g migdałów
  • 100 g rodzynek
  • pół szklanki rumu
  • 1 sporą łyżkę skórki pomarańczowej
  • 1 paczka herbatników

Polewa czekoladowa: https://ladydieta.pl/2018/10/08/blyskawiczna-polewa-czekoladowa/

Sposób przygotowania:

  1. Mak zalać mlekiem i wodą, zagotować. W trakcie mieszać żeby się nie przypalił.  Odstawić aż napęcznieje i wchłonie mleko płyn. Mak wyłożyć na sito i zostawić do odcieknięcia.
  2. Rodzynki namoczyć w rumie. Odstawić.
  3. Mak przekręcić przez maszynkę do mielenia mięsa na sitku do maku. Do przekręconego raz dodać cukier. Wymieszać. I ponownie przekręcić przez maszynkę.
  4. Dodać żółtka, olejek i zmiksować.
  5. Masło rozpuścić i wystudzić. Dodać do masy makowej.
  6. Kaszę wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodać do masy makowej, wymieszać.
  7. Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na grubych oczkach. Dodać do całości.
  8. Orzechy, migdały, namoczone w rumie rodzynki i skórkę pomarańczową.
  9. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodać do masy makowej i wymieszać delikatnie.
  10. Herbatniki wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na herbatniki wyłożyć masę makową. Wyrównać. Piec w temperaturze 175 stopni około 60 minut.
  11. Ciasto po upieczeniu wyjąć i odstawić do wystudzenia. Na lekko ciepłe wylać polewę czekoladową: https://ladydieta.pl/2018/10/08/blyskawiczna-polewa-czekoladowa/
  12. Odstawić do zestalenia.

Dodaj komentarz