Chciałam zrobić coś podobnego do małych bajaderek, ale zdrowszego. Coś, co zasyci głód na słodkie, ale w akceptowalny przez dietetyka, sposób 😉 Namoczyłam owoce, zblendowałam i dodałam płatki owsiane, orzechy i ziarna. Wyszła kleista masa, która dała się uformować w kuleczki. Amelka sprawnie ogarnęła turlanie w dłoniach porcji wielkości orzecha włoskiego. Ja już czekałam z aparatem. I mamy – smakowite, rumowe, porcje słodyczy. Po prostu mniamniuśne 😊
Kulki bakaliowe
(25 sztuk)
Składniki:
- 100 g moreli
- 100 g daktyli
- 1 szklanka wrzątku
- 50 g płatków owsianych
- 50 g orzechów włoskich
- ½ zapachu rumowego
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżki sezamu
- 2 łyżki wiórków kokosowych
Posypka – do obtoczenia:
- 2 łyżki wiórków kokosowych
- 2 łyżki ziarna sezamu
- 2 łyżki kakao
Sposób przygotowania
- Morele i daktyle włożyć do słoika. Zalać wrzątkiem i zakręcić. Odstawić na godzinę. Po tym czasie przełożyć na sito, ale uzyskanego płynu nie wylewać. Odebrać do szklanki.
- Płatki owsiane rozdrobnić blenderem. Zalać ciepłym płynem z daktyli i moreli. Odstawić na 10 minut do spęcznienia.
- Wystudzone morele i daktyle rozdrobnić blenderem.
- Orzechy rozdrobnić tłuczkiem.
- Rozdrobnione owoce, płatki i orzechy umieścić w misce. Dodać zapach, kakao, sezam i wiórki kokosowe. Wymieszać.
- Gotową masę schłodzić w lodówce przez godzinę. Łatwiej będzie się formowało kuleczki.
- Po schłodzeniu, maczając dłonie w wodzie, nabierać porcje ciasta wielkości orzecha włoskiego. Formować kuleczki i obtaczać je w dowolnych posypkach.
- Przechowywać w lodówce.