Kulki bakaliowe

Chciałam zrobić coś podobnego do małych bajaderek, ale zdrowszego. Coś, co zasyci głód na słodkie, ale w akceptowalny przez dietetyka, sposób 😉 Namoczyłam owoce, zblendowałam i dodałam płatki owsiane, orzechy i ziarna. Wyszła kleista masa, która dała się uformować w kuleczki. Amelka sprawnie ogarnęła turlanie w dłoniach porcji wielkości orzecha włoskiego. Ja już czekałam z aparatem. I mamy – smakowite, rumowe, porcje słodyczy. Po prostu mniamniuśne 😊  

Kulki bakaliowe

(25 sztuk)

Składniki:

  • 100 g moreli
  • 100 g daktyli
  • 1 szklanka wrzątku
  • 50 g płatków owsianych
  • 50 g orzechów włoskich
  • ½ zapachu rumowego
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki sezamu
  • 2 łyżki wiórków kokosowych

Posypka – do obtoczenia:

  • 2 łyżki wiórków kokosowych
  • 2 łyżki ziarna sezamu
  • 2 łyżki kakao

Sposób przygotowania

  1. Morele i daktyle włożyć do słoika. Zalać wrzątkiem i zakręcić. Odstawić na godzinę. Po tym czasie przełożyć na sito, ale uzyskanego płynu nie wylewać. Odebrać do szklanki.
  2. Płatki owsiane rozdrobnić blenderem. Zalać ciepłym płynem z daktyli i moreli. Odstawić na 10 minut do spęcznienia.
  3. Wystudzone morele i daktyle rozdrobnić blenderem.
  4. Orzechy rozdrobnić tłuczkiem.
  5. Rozdrobnione owoce, płatki i orzechy umieścić w misce. Dodać zapach, kakao, sezam i wiórki kokosowe. Wymieszać.
  6. Gotową masę schłodzić w lodówce przez godzinę. Łatwiej będzie się formowało kuleczki.
  7. Po schłodzeniu, maczając dłonie w wodzie, nabierać porcje ciasta wielkości orzecha włoskiego. Formować kuleczki i obtaczać je w dowolnych posypkach.
  8. Przechowywać w lodówce.

Dodaj komentarz