Codziennie piekę chleb i od jakiegoś czasu szukałam pomysłu na nowe pieczywo. I pewnego dnia w gabinecie usłyszałam o chlebie z twarogiem. Od razu przy pierwszej wolnej chwili zaczyniłam ciasto. Ten chleb jest o tyle funkcjonalny, że wystarczy wziąć otręby bezglutenowe oraz płatki owsiane bezglutenowe i chleb nadaje się do spożycia dla osób, które eliminują gluten z diety. To świetny pomysł na proste pieczywo własnego wypieku.
Chleb z białym serem (bezglutenowy)
(Forma keksowa długości 25 cm)
Składniki:
- 500 g sera twarogowego chudego
- 5 jajek
- 1½ łyżeczki soli
- 15 g proszku do pieczenia (bezglutenowego)
- 150 g otrębów pszennych (bezglutenowe)
- 100 g płatków owsianych (bezglutenowe)
- 50 g siemienia lnianego
- 50 g ziaren słonecznika
Sposób przygotowania:
- Ser twarogowy rozgnieść widelcem. Jeśli jest grudkowaty, to można rozdrobnić go blenderem.
- Dodać do sera jajka, sól, proszek do pieczenia, otręby, płatki, siemię lniane, słonecznik. Wymieszać.
- Masę przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piec 40 minut w temperaturze 170 stopni Celsjusza.
- Wyjąć chlebek delikatnie, chwytając za wystający z blaszki papier.
- Piec bez blaszki jeszcze 20 minut.
- Wystudzić na kratce.
- Kroić dopiero, gdy dobrze wystygnie, bo inaczej chleb będzie się kruszył.
Hej, mam pytanie o otręby pszenne bezglutenowe. Nie mam ich aktualnie dostępnych. Czym można zamienić? Czy mogą być płatki owsiane zamiast otrębów?
Tak. Oczywiście.
Dzień dobry,
upiekłam i chlebek jest przepyszny, wyrósł i jestem pod ogromnym wrażeniem 😀Nie trzeba zakwasu czy drożdży i to jest mega!
Mam jednak pytanie o sposób pieczenia. Góra/dół czy termoobieg? Nie pamiętam jak piekłam, a lepiej, aby tu było zapisane chociaż w korespondencji 🤣
Poza tym zastanawiam się czy zamiast otrębów można np.płatki jaglane lub płatki gryczane.
Dzięki wielkie za odpowiedź i za CUDOWNY przepis!
Ja piekę bez termoobiegu. Płatki sprawdzą się w chlebku, ale wcześniej warto je zalać wrzątkiem. Surowe będą suche.