Surówka ze sparzonych warzyw

Dziś pomysł na surówkę w delikatnej wersji. Swoją delikatność zawdzięcza warzywom w wersji sparzonej. To praktyczny pomysł na dodatek do dania dla małych dzieci i osób starszych. Na wiosnę – porcja witamin – jak znalazł.

Surówka ze sparzonych warzyw

(porcja dla 4 osób)

Składniki:

– 1/4 główki młodej kapusty

– 10 cm części białej pora  

– 2 marchewki

– 1 jabłko

– 1 pęczek natki pietruszki

– 2 łyżki stołowe musztardy

– 2 łyżki stołowe jogurtu naturalnego  

– sól, pieprz – do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Kapustę oczyścić z zewnętrznych liści. Przeciąć na ćwiartki wzdłuż głąba i poszatkować drobno. Włożyć do garnka i zalać wodą. Zagotować. Przełożyć na sito, żeby odcedzić nadmiar wody i wystudzić.
  2. Pora pokroić wzdłuż na 4 części. Każdą z nich pokroić drobno. Przełożyć pora na sitko i zanurzyć na 3 minuty we wrzątku. Odstawić do odcieknięcia wody i wystudzenia.  
  3. Marchew umyć, obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej na grubych oczkach.
  4. Jabłko umyć, nie obierać i zetrzeć na tarce jarzynowej na grubych oczkach.
  5. Pietruszkę drobno posiekać.
  6. Wszystkie składniki surówki przełożyć do miski. Wymieszać.
  7. Doprawić do smaku solą, pieprzem, musztardą i jogurtem. Dokładnie wymieszać.

Dodaj komentarz