Ciastka owsiane z bakaliami są u mnie na porządku dziennym. O ile masę przygotowuje się błyskawicznie, to jednak formowanie zajmuje trochę czasu. Dlatego postanowiłam sobie życie ułatwić piekąc ciasto na całej blasze kuchennej. Jeszcze ciepłe pokroiłam w kwadraty i gotowe 😊 Szybko i wygodnie. A jednocześnie pożywnie i zdrowo!
Ciasteczka owsiane krojone
Składniki:
– 1 szklanka herbaty rooibos o dowolnym smaku zaparzona z jednej torebeczki ekspresowej lub surowca sypanego w ilości do uzyskania esencjonalnego naparu (ja użyłam malinowej)
– 2 łyżki miodu
– 350 g płatków owsianych
– 1 jabłko
– 1 banan
– 2 łyżki mleka w proszku
– 1 jajko
– szczypta soli
– ½ szklanki rodzynek
– ½ szklanki pestek słonecznika
– ½ szklanki pestek dyni
– ½ szklanki siemienia lnianego
Sposób przygotowania:
- Herbatę lekko przestudzić i rozpuścić w niej miód.
- Płatki wsypać do miski. I zalać herbatą. Odstawić na 10 minut, żeby płatki wchłonęły płyn.
- Jabłko zetrzeć na tarce jarzynowej. Nie obierać.
- Banana zgnieść widelcem. Wymieszać z mlekiem w proszku.
- Jajko rozbić widelcem ze szczyptą soli.
- Do płatków dodać jajko, banana i jabłko.
- Do masy dodać rodzynki, pestki i siemię. Wymieszać.
- Masę rozłożyć równomiernie na szerokiej blasze piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piec 20 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
- Wyjąć i lekko przestudzić. Jeszcze ciepłe kroić nożem na dowolny kształt: prostokąty lub kwadraty. Trzeba to zrobić, gdy masa jest ciepła, bo gdy wystygnie za bardzo, to będzie się kruszyć podczas krojenia na porcje.