Sezon zupowy w pełni. Dziś na stole zupa grochowa. Kojarzy się z wojskową zupą poligonową. Pachnie cudnie wędzonką. Smakuje grochem, ziemniakami, cebulką i smażoną kiełbaską. Skutecznie rozgrzewa, gdy za oknem wieje i pada. Syn zachwycony – jak na prawdziwego mężczyznę przystało 😊
Grochówka na wędzonce
(porcja dla 4 osób)
Składniki:
- 5 szklanek wody – do wywaru
- 1 wędzona kostka schabowa (10 cm)
- 1 listek laurowy
- 3 ziarenka pieprzu
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- 1 łyżeczka soli
- 250 g grochu suchego łuskanego w połówkach
- 1 stołowa łyżka majeranku
- 2 ziemniaki
- 2 cebule
- 10 plasterków kiełbasy żywieckiej
- 1 marchew
- 1 łyżka masła
- sól, pieprz – do smaku
Sposób przygotowania:
- W garnku zagotować wodę na wywar. Włożyć kostkę wędzoną. Dodać pieprz w ziarnkach, ziele angielskie, listek laurowy oraz połowę soli. Gotować około godziny, aż wywar stanie się esencjonalny.
- Groch przesypać do miseczki. Przepłukać letnią wodą 3 razy, żeby dokładnie pozbawić ziarno wszelkich zanieczyszczeń.
- Przełożyć do garnka z wywarem, dodać majeranek i gotować do miękkości – około godziny.
- Ziemniaki umyć, obrać i pokroić w kostkę. Ugotować do miękkości w lekko osolonej wodzie – około 20 minut. Uważać, aby nie rozgotować.
- Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Zeszklić na suchej patelni. Po 2 minutach smażenia dodać pokrojoną w drobną kostkę kiełbasę żywiecką.
- Marchew obrać, zetrzeć na tarce jarzynowej na dużych oczkach. Udusić w garnku na maśle.
- Do ugotowanego do miękkości grochu dodać: przesmażoną cebulkę z kiełbasą, ziemniaki i marchew. Jeśli zupa zbyt gęsta dolać do niej część wody z gotowania ziemniaków. Jeśli zbyt rzadka można na chwilę włożyć blender i zblendować odrobinę zawartości. Wtedy stanie się mętna i gęściejsza.
- Doprawić do smaku solą, pieprzem.