Dziś śledzie w zupełnie innej odsłonie smakowej. Tym razem z duszoną cebulą, suszoną śliwką i orzechami włoskimi. Zapytacie dlaczego cebula duszona? Bo taka jest delikatniejsza, mniej paląca i ostra. Ponadto podczas obróbki termicznej (na skutek karmelizacji cukrów) wydobywa się z niej słodki smak, którego nie czuć, gdy surowa. Suszona śliwka dodaje śledziom świątecznego akcentu, a orzech…? Tu Was zaskoczę: orzech nadaje orzechowy posmak 😉
Śledzie ze śliwką i orzechami
(2 porcje)
Składniki:
- 2 płaty podwójne śledzia marynowanego
- 1 cebula (najlepiej cukrowa)
- 5 łyżek oleju roślinnego
- 4 śliwki suszone
- 2 orzechy włoskie
- 1/3 szklanki oleju roślinnego do zalania
Sposób przygotowania:
- Płaty śledziowe oczyścić ze skóry. Pokroić w paski szerokości 2 cm.
- Na patelni rozgrzać olej.
- Cebulę obrać i pokroić w piórka. Zeszklić na oleju.
- Śliwkę pokroić w paseczki 2-3 milimetrowe.
- Orzechy połamać na kawałki.
- W słoiku lub innym szklanym naczyniu układać na przemian: śledzie, cebulę, kawałki śliwki i kawałki orzecha. Postępować tak do wyczerpania składników. Zalać na wierzchu olejem roślinnym. Zakręcić i przechowywać w lodówce.