Zostało mi kapusty włoskiej po torciku z mięsa mielonego. Cóż z nią począć? Jestem ogromną przeciwniczką marnowania żywności. Zawsze, zanim coś wyrzucimy, warto zastanowić się, jak surowiec zagospodarować i nadać mu drugie życie. I tak właśnie w moim przypadku sparzona kapusta włoska z obiadu dnia poprzedniego, znalazła swoje przeznaczenie w… surówce. Szybkiej, prostej i smacznej. Czyli takiej – jaką my kobiety – lubimy najbardziej 😊
Surówka z kapusty włoskiej
(porcja dla 6 osób)
Składniki:
– 300 g kapusty włoskiej
– 1 średniej wielkości marchewka (100 g)
– 1 średniej wielkości jabłko (120 g)
– mały pęczek szczypiorku
– sól, pieprz – do smaku
– 2 łyżki oleju roślinnego
Sposób przygotowania:
- Kapustę pokroić w drobne paski. Sparzyć wrzątkiem. Zostawić w miseczce na kilka minut. Osączyć na sicie. Ja wykorzystałam kapustę, która pozostała po przygotowywaniu http://ladydieta.pl/2020/01/19/torcik-z-miesa-i-kapusty/
- Kapustę posilić do smaku. Odstawić na 15 minut. Żeby kapusta zmiękła.
- Marchew obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej na małych oczkach. Dodać do kapusty.
- Jabłko umyć, nie obierać i zetrzeć na tarce jarzynowej na grubych oczkach. Dodać do kapusty.
- Szczypiorek posiekać drobno i dodać do pozostałej części surówki.
- Surówkę doprawić pieprzem i jeszcze ewentualnie solą. Dodać olej i wymieszać.
- Podawać do dań mięsnych.