Surówka z kapusty włoskiej

Zostało mi kapusty włoskiej po torciku z mięsa mielonego. Cóż z nią począć? Jestem ogromną przeciwniczką marnowania żywności. Zawsze, zanim coś wyrzucimy, warto zastanowić się, jak surowiec zagospodarować i nadać mu drugie życie. I tak właśnie w moim przypadku sparzona kapusta włoska z obiadu dnia poprzedniego, znalazła swoje przeznaczenie w… surówce. Szybkiej, prostej i smacznej. Czyli takiej – jaką my kobiety – lubimy najbardziej 😊 

Surówka z kapusty włoskiej

(porcja dla 6 osób)

Składniki:

– 300 g kapusty włoskiej

– 1 średniej wielkości marchewka (100 g)

– 1 średniej wielkości jabłko (120 g)

– mały pęczek szczypiorku

– sól, pieprz – do smaku

– 2 łyżki oleju roślinnego

 

Sposób przygotowania:

  1. Kapustę pokroić w drobne paski. Sparzyć wrzątkiem. Zostawić w miseczce na kilka minut. Osączyć na sicie. Ja wykorzystałam kapustę, która pozostała po przygotowywaniu http://ladydieta.pl/2020/01/19/torcik-z-miesa-i-kapusty/
  2. Kapustę posilić do smaku. Odstawić na 15 minut. Żeby kapusta zmiękła.
  3. Marchew obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej na małych oczkach. Dodać do kapusty.
  4. Jabłko umyć, nie obierać i zetrzeć na tarce jarzynowej na grubych oczkach. Dodać do kapusty.
  5. Szczypiorek posiekać drobno i dodać do pozostałej części surówki.
  6. Surówkę doprawić pieprzem i jeszcze ewentualnie solą. Dodać olej i wymieszać.
  7. Podawać do dań mięsnych.

 

Dodaj komentarz