Jesienią, podczas wysypu grzybów, podawałam przepis na pastę grzybową. Jeśli ją macie, a brakuje Wam pomysłów na wykorzystanie tego przetworu, spróbujcie przygotować bitki wieprzowe z pastą grzybową. Danie proste, nie wymagające. W zasadzie robi się samo. Za to efekt końcowy doskonały, bo mięso nabiera walorów smakowych pochodzących z warzyw i grzybów. A przy tym, choć pochodzi z chudej szynki, to zachowuje kruchość. To dzięki pieczeniu w niższej temperaturze. W naczyniu od razu mamy gotowy sos do kaszy. Zapewniam, że niczyje podniebienie nie będzie rozczarowane.
Bitki wieprzowe z pastą grzybową
(10 porcji)
Składniki:
– 1 kg mięsa z szynki
– 2 słoiczki pasty grzybowej – około 10 łyżek stołowych: http://ladydieta.pl/2019/10/12/pasta-grzybowa-do-sloikow/
– sól, pieprz, papryka czerwona – do smaku
Sposób przygotowania:
- Mięso umyć, osuszyć, pokroić w plastry. Każdy plaster zbić tłuczkiem do mięsa.
- Plastry mięsa doprawić solą, pieprzem i papryką czerwoną. Tak, jak lubicie, odstawić na noc do lodówki, żeby przyprawy nadały mięsu smak.
- Następnego dnia w naczyniu żaroodpornym układać plastry mięsa i smarować pastą grzybową. Na porcje na dnie układać kolejną warstwę, aż do wyczerpania składników. Na wierzchu mięso przykryć pastą, żeby nie wysychało. Zamiast pasty można użyć uduszonych pieczarek z cebulą i odrobiną marchewki.
- Zamknięte naczynie wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 1,5 godziny w temperaturze 150 stopni Celsjusza.
- Zostawić zamknięte w piekarniku jeszcze na 10 minut. Żeby delikatnie przestygło.
- Podawać z ulubioną kaszą i ogórkiem kiszonym.