Czas odpocząć troszkę od pieczystego i wszelakich słodkości 😊 Zostało Wam może ziemniaków z obiadu z dnia wczorajszego? To świetnie! Absolutnie nie można ich wyrzucać. Postuluję w kuchni zasadzie Zero Waste i nadam im drugie życie. I powiem Wam, że wcale nie gorsze. Dziś bułeczki ziemniaczane z soczewicą. Ziemniaczane, bo ciasto, z którego powstały to w znaczącej części właśnie gotowane ziemniaki, które zostały po obiedzie z dnia poprzedniego. Dziś obiad bezmięsny: bułeczki ziemniaczane z soczewicą z czerwonym barszczem. Danie idealne!
Bułeczki ziemniaczane z soczewicą
(20 sztuk)
Ciasto
Składniki:
- 500 g gotowanych ziemniaków
- 400 g mąki pszennej
- 3 jaja
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Farsz
Składniki:
- 220 g suchego ziarna zielonej soczewicy
- 2 duże cebule (200 g)
- 2 łyżki oleju roślinnego
- sól, pieprz – do smaku
1 rozmącone jajo – do posmarowania
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki przecisnąć przez praskę. Włożyć do miski, dodać mąkę, jaja, sodę i proszek. Zarobić gładkie ciasto.
- Przygotować farsz. Soczewicę ugotować do miękkości w lekko osolonej wodzie. Wodę odlać, ziarno odparować z pozostałości wody. Ziarno wystudzić.
- Cebule obrać i pokroić w drobną kostkę. Zeszklić na oleju.
- Dodać do soczewicy. Wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem. Farsz musi być wyraźny, żeby nie zniknął smakowo w bułeczce.
- Ciasto wyłożyć na stolnicę lub blat kuchenny. Rozwałkować, podsypując w razie potrzeby odrobiną mąki, na placek grubości ok. 2 cm. Wycinać kółka średnicy dłoni.
- Na środek każdego kółeczka kłaść po 1 stołowej łyżce farszu. Zalepić jak pierożek, a następnie podwinąć boki do środka. Zostawiając szew na dole uformować bułeczkę. Układać bułeczki na blasze piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia.
- Każdą bułeczkę posmarować rozmąconym jajkiem.
- Wstawić do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni Celsjusza. Piec w tej temperaturze 30 minut. Bułeczki gotowe, gdy wyraźnie zarumienione.
- Wybornie smakują z barszczem czerwonym.