Szakszuka

W czasie kwarantanny mężowie się nudzą 😊 Mój małżonek uskutecznia podróże kulinarne i podrzuca pomysły do gotowania. Przyznam, że inwencji twórczej w kuchni mi nie brakuje i chętnie realizuję sugestie na zamówienie. Dlatego dziś na śniadanie jedliśmy szakszukę, czyli wielki bałagan na talerzu. Danie egzotyczne składające się z cebuli, kolorowych papryk, koncentratu pomidorowego, przyprawionego kuminem rzymskim. W tej bazie warzywnej piecze się (bo trudno to nazwać smażeniem, czy też gotowaniem) jajka na patelni. Ważne, aby w trakcie przyrządzania ich nie ruszać. Tak po polsku, to trochę sadzone jajko na warzywach. Smak zupełnie zaskakujący i dla nas nieznany. Kumin rzymski odpowiada za orientalny charakter potrawy. Pyszna alternatywa naszej śniadaniowej jajecznicy. Z pieczywem swojego wypieku – wyborna wariacja. Polecam!

Szakszuka

(porcja dla 2 osób)

Składniki:

  • 1 duża cebula, najlepiej cukrowa
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • pół papryki czerwonej
  • pół papryki żółtej
  • pół papryki zielonej
  • 6 łyżeczek koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka masła
  • 2 jaja
  • sól, pieprz, kumin rzymski mielony – do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Ja użyłam cebuli cukrowej, bo delikatniejsza w smaku niż zwykła. Cebulę zeszklić na oleju.
  2. Papryki umyć, pokroić w kostkę. Dodać do cebuli i dusić 2 minuty na małym ogniu.
  3. Dodać koncentrat pomidorowy i masło. Dusić kolejne 5 minut na niewielkim ogniu, tak aby warzywa zmiękły. Doprawić je do smaku solą, pieprzem i kuminem rzymskim.
  4. Gdy warzywa maja konsystencję, która będzie odpowiadać, rozgarnąć w nich wgłębienia w ilości jajek, które będą wbijane.
  5. We wgłębienia wbić jaja. Ostrożnie, aby nie uszkodzić żółtek. Podobnie, jak podczas wbijania jajek sadzonych.
  6. Zamknąć patelnię pokrywką i dusić całość kilka minut. Nie poruszać patelnią, ani nie przegarniać warzyw. Trzymać na małym ogniu tak długo, aby jajka ścięły się do konsystencji, którą lubicie. Żółtko powinno zostać płynne, a białko powinno być ścięte.
  7. Podawać z dobrej jakości pieczywem. Najlepiej swojej roboty 😊

 

 

2 Responses

Dodaj komentarz