Ja jakoś tak temat rybny kontynuuję. Bo ryba – podobno – wpływa na wszystko 😊
Zatem na poprawę samopoczucia danie z tuńczykiem. Świetny pomysł na obiad. A skąd się wziął? Troszkę od tyłu zaczęłam, bo miałam ugotowany makaron do zagospodarowania. Szukałam koncepcji, co do makaronu. Sos pomidorowy niedawno był, spaghetti było, jajo było, szpinak był… Ale tuńczyka w mojej diecie dawno nie było. Do niego cebula, pomidor suszony i koncentrat. Prosta i szybka potrwa z kilku składników. I pyszny posiłek obiadowy gotowy! 😊
Tuńczyk z pomidorowym makaronem
(porcja dla 5 osób)
Składniki:
- 380 g makronu ugotowanego
- 1 duża cebula (200 g)
- 2 łyżki stołowe oleju z suszonych pomidorów
- 2 puszki tuńczyka w sosie własnym
- 6 sztuk suszonych pomidorów
- 4 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego (100 g)
- natka pietruszki – do posypania
Sposób przygotowania:
- Makaron ugotować al dente. Ja wykorzystałam już ugotowany makaron, z poprzedniego dnia.
- Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę.
- Na patelni rozgrzać łyżkę oleju z pomidorów suszonych i przesmażyć na nim cebulę na rumiano.
- Pomidory suszone pokroić w paski i dodać do cebuli.
- Tuńczyka osączyć z zalewy i przełożyć na patelnię. Dodać makaron i smażyć 5 minut. Na koniec dodać koncentrat pomidorowy..
- tuńczyka i podsmażyć drobno pokrojoną cebulę. Pomidory pokroić w paski. Dodać tuńczyka i ugotowany makaron. Chwilę podsmażyć i dodać koncentrat.
- Wymieszać. Posypać pietruszką.
- Danie dobrze smakuje również na zimno.