Dziś na obiad kurczak w formie nuggetsów, czyli złocistych kąsków w chrupiącej panierce. Do nuggetsów sos salsa i sos jogurtowo-czosnkowy z ogórkiem. Danie nieco przypomina popularny fast food, ale to zupełnie inna wartość odżywcza i inna jakość jedzenia. Prawdziwy kurczak, prawdziwa jajko i prawdziwa mąka kukurydziana. O dziwo ta panierka zupełnie nie chłonie tłuszczu. Nie tworzy też żadnego męczącego zapachu podczas smażenia. A co najważniejsze – na długo pozostaje chrupiąca. Takiemu obiadowi nie oprze się żaden niejadek 😊 U mnie nie wystarczyło porcji dla 4 osób, bo zjadły ją – w znaczącej większości – dwie najbardziej wygłodzone postacie w naszej rodzinie. I nie żebym tu palcem kogoś wskazywać zamierzała 😉
Nuggetsy z kurczaka z sosem salsa
(porcja dla 4 osób)
Mięso
Składniki:
– 600 g mięsa z fileta kurczaka
– sól, pieprz – do smaku
Do panierowania
Składniki:
– 3 łyżki stołowe mąki kukurydzianej
– 2 jaja
– około 1/3 szklanki oleju do smażenia
Sos jogurtowo-czosnkowy z ogórkiem
Składniki:
– 200 jogurtu naturalnego
– ¼ łyżeczki czosnku suszonego
– sól, pieprz – do smaku
– 1 świeży ogórek
Sos salsa
Składniki:
– 2 łyżki miodu
– 6 łyżek wody
– 2 łyżki sosu sojowego
– 3 łyżki koncentratu pomidorowego
– 2 łyżki musztardy
Sposób przygotowania:
- Mięso umyć, osuszyć i pokroić w porcje na jeden raz. Kawałki mięsa delikatnie posolić i posypać pieprzem. Odstawić na 2-3 godziny do lodówki.
- W tym czasie przygotować sosy. Wymieszać jogurt z czosnkiem suszonym (ostrożnie z ilością, bo nabiera mocy po uwodnieniu w jogurcie), solą i pieprzem. Ogórka umyć, obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej na dużych oczkach. Ogórka włożyć do jogurtu. Wymieszać i doprawić do smaku, jeśli jeszcze potrzeba.
- W słoiku wymieszać miód z wodą. Najlepiej zakręcić nakrętkę i wytrząsnąć tak, aby miód się rozpuścił. Następnie dodać sos sojowym koncentrat i musztardę. Ponownie wytrząsnąć do połączenia się składników sosu.
- Oba sosy odstawić do lodówki, żeby wszystkie składniki się połączyły.
- Mięso wyjąć z lodówki i posypać w miseczce mąką kukurydzianą. Wlać roztrzepane widelcem jaja. I zamieszać łyżką, żeby jajko pokryło każdy kawałek mięsa.
- Na patelni dobrze rozgrzać olej. Wkładać mięso pojedynczymi porcjami i smażyć z obu stron na gorącym tłuszczu do złotego koloru. Najlepiej pod przykryciem.
- Zarumienione kawałki wyjmować na talerz wyłożony ręczniczkiem papierowym, żeby pozbyć się ewentualnego nadmiaru tłuszczu. Jeśli na patelni olej ma właściwą temperaturę panierka nie chłonie tłuszczu w ogóle. Jeśli kąski „piją” tłuszcz, to znaczy, że temperatura oleju jest zbyt niska.
- Gotowe porcje podawać z sosem jogurtowo-czosnkowym z ogórkiem i sosem salsa.