Moja poranna myśl refleksyjna miała treść następującą: czy ziemniak może być ładny…? Proszę się nie śmiać zbyt głośno, ale różne miewam przemyślenia. To akurat było typowo kartoflane 😉 Nie przez przypadek, bo wczoraj na obiad przygotowywałam ziemniaki pieczone w piekarniku. Ale nie tak, jak zwykle, czyli w kawałkach, tylko w całości. W skórkach z fantazyjnymi nacięciami. I zobaczcie sami – ziemniaki wyglądają pięknie, a nie tylko ładnie. Ileż gracji warzywu potrafi dodać umiejętne nacięcie, nieprawdaż 😊 Wniosek: ziemniaki też potrafią zaskoczyć niebanalną urodą. O smaku tych delicji mogłabym się rozpisywać długo, ale po co? Sami musicie przygotować takie pyry z dodatkiem soli, pieprzu czarnego mielonego, czosnku, papryki słodkiej. Serce, nawet najbardziej wymagającego konsumenta, podbije pokrywająca wierzch chrupiąca skórka. Wszystko idealnie zbalansowane. Apetycznie i pysznie. Ach, bym zapomniała jest jeszcze jeden walor ziemniaków pieczonych w ten sposób – są błyskawiczne w przygotowaniu, bo nie trzeba ich obierać, ani kroić. Najwięcej czasu zajmuje samo ich pieczenie. Kończąc ziemniaczane przemyślenia, smacznego życzę wszystkim wiernym czytelni(cz)kom bloga ladydieta.pl 😊
Ziemniaki pieczone w piekarniku
(15 sztuk)
Składniki:
– 15 sztuk ziemniaków surowych podobnej wielkości (może być inna, dowolna ilość)
– 1 łyżeczka soli
– 1 łyżeczka czosnku suszonego
– 1 łyżeczka papryki czerwonej
– 10 łyżek oleju roślinnego (w zależności od ilości ziemniaków)
Sposób przygotowania:
- Wybrać ziemniaki podobnego rozmiaru. Ziemniaki – najlepiej odmiany żółtej, umyć dobrze szczoteczką. Nie obierać. Naciąć w poprzek zachowując w nacięciach odległość około 0,5 cm. Nacinać co najmniej na głębokość noża, ale tak, aby nie przeciąć ziemniaka zupełnie.
- Przyprawy wymieszać w miseczce.
- Każdy ziemniak posmarować olejem. Dokładnie dotrzeć pędzelkiem również w przestrzenie powstałe po nacięciach.
- Nasmarowane olejem ziemniaki maczać w przyprawach. Delikatnie rozchylając nacięcia, aby przyprawy dotarły także do środka.
- Ziemniaki doprawione układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza. Piec z termoobiegiem przez około 50 minut.
- Ziemniaki piec do momentu zrumienienia lub ewentualnego przypieczenia, jeśli lubicie chrupiące.
- To świetny dodatek do dań mięsnych, sosów jogurtowych, zsiadłego mleka, chłodnika, czy nawet samego kefiru.