Filet zapiekany pod płatkami

Bardzo smakował wszystkim filet zapiekany pod warzywami. Pomysł na obiad super, bo szybko i sprawnie się przygotowuje. Poszłam tym tropem i przygotowałam inną wersję warzyw, które na kawałku mięsa zapiekłam. Filozofia ta sama, bo porcja mięsa, a na nim warzywa, ale tym razem na wierzchu jeszcze płatki kukurydziane. Świetnie chrupiące i smaczne. Danie obiadowe zachwyciło wszystkich domowników – bez wyjątku. Jak już Olek je pokaźną porcję warzyw na mięsie i słowem nie narzeka, to znaczy, że musi być pyszne 😉  

Filet zapiekany pod płatkami

(8 porcji)

Składniki:

  • 900 g fileta z kurczaka
  • 5 łyżek koncentratu pomidorowego lub keczupu
  • 2 cebule (200 g)
  • 4 marchewki (400 g)
  • 100 g sera żółtego
  • 40 g płatków kukurydzianych
  • sól, pieprz – do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Każdy filet pojedynczy z kurczaka przeciąć wzdłuż na 2 części. Rozbić delikatnie tłuczkiem. Delikatnie przyprawić solą i pieprzem.
  2. Cebulę obrać. Przekroić na pół i pociąć w krążki.
  3. Marchew umyć, obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach.
  4. Ser zetrzeć na tarce jarzynowej na grubych oczkach.
  5. Każdy kawałek fileta posmarować koncentratem pomidorowym lub keczupem. Następnie na mięsie położyć po kilka kawałków cebuli, na nią po warstwie marchewki, sera żółtego i pokruszonych płatków kukurydzianych.
  6. Porcje układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 40 minut w temperaturze 180 stopni.

Dodaj komentarz