Kolejny dzień upałów przed nami. Powietrze gorące, niczym powiew znad Sahary. Takiego ciepła nie daje się zapomnieć, zwłaszcza, gdy doświadcza się go w środku naszej polskiej zimy. Taki właśnie „podgrzany” wiatr czułam na twarzy, na lotnisku w Szarm el-Szejk, w grudniu ubiegłego roku. Od kilku dni afrykańskie suche i parzące powietrze unosi się wokół nas. Dlatego szukam ochłody w posiłkach prosto z lodówki. Takim pomysłem jest chłodnik z przewagą zielonych warzyw: ogórka surowego, kiszonego, cukinii, szczypioru i koperku. Wszystkie warzywa zatopione w cudownie schłodzonym kefirze. Jako dodatek pieczone ziemniaki w postaci spiralek. Ubóstwiane przez moje dzieci, a określane, jako: ziemniaki na patyku.
Chłodnik biały z ziemniaczaną spiralką
(porcja dla 2 osób)
Chłodnik zielony
Składniki:
- 450 ml kefiru
- 1 ogórek zielony
- 1 ogórek kiszony
- 1 mała cukinia
- 2 rzodkiewki
- 1 garść listków szczawiu
- 1 łyżka stołowa posiekanego szczypiorku
- 1 łyżka stołowa posiekanego koperku
- sól, pieprz – do smaku
Spiralka ziemniaczana:
Składniki:
– 4 ziemniaki
– 4 łyżki oleju
– sól, pieprz, czosnek suszony – do smaku
– 4 patyczki do szaszłyków
Sposób przygotowania:
- Kefir przelać do garnka.
- Wszystkie warzywa umyć dokładnie i osuszyć.
- Ogórka i cukinię (ze skórką), ogórka kiszonego i rzodkiewkę pokroić w kostkę.
- Szczaw umyć i posiekać drobno. Sparzyć wrzątkiem na sicie i wystudzić.
- Koperek i szczypiorek drobno posiekać.
- Wszystkie składniki połączyć w garnku i dobrze wymieszać.
- Doprawić do smaku solą i pieprzem.
- Przelać do dzbanka i przed podaniem dobrze schłodzić.
- Ziemniaki dokładni umyć szczoteczką. Pociąć w spiralki. Ja używam do tego specjalnego narzędzia do rozdrabniania warzyw. Można pokroić ziemniaki w plastry i nabić na patyczek.
- Ziemniaki polać olejem i posypać przyprawami.
- Piec w piekarniku w 200 stopniach Celsjusza przez 30 minut.
- Schłodzony chłodnik podawać z ziemniakami pieczonymi w spiralkach.