Miałam wczoraj przyjemność poprowadzić warsztaty kulinarne w Klubie Aktywnego Seniora. Przygotowałam receptury, ale na miejscu okazało się, że nie ma wszystkich produktów. Trzeba było improwizować z tego, co było. To miała być sałatka z wędzonym kurczakiem. Ale w miejsce nieobecnego kurczaka użyliśmy tuńczyka z puszki i gotowane na twardo jaja. Efekt pozytywnie zaskoczył uczestników. Ja zadowolona z wariacji smakowej. Fajny pomysł do wykorzystania na przyszłość. Połączenie tuńczyka, ananasa i selera marynowanego uważam za bardzo udane.
Sałatka z selerem i tuńczykiem
(4 porcje)
Składniki:
– 1 puszka ananasa w kawałkach
– 1 słoik selera marynowanego
– 2 puszki tuńczyka w sosie własnym
– 2 jaja
– 1 łyżka stołowa majonezu
– 1 łyżka stołowa musztardy
– sól, pieprz – do smaku
Sposób przygotowania:
- Ananasa, selera i tuńczyka osączyć na sicie.
- Jaja ugotować na twardo. Wystudzić.
- Do miski przełożyć ananasa, selera, tuńczyka. Dodać pokrojone w duże cząstki jajka.
- Wszystkie składniki wymieszać i doprawić do smaku majonezem, musztardą, solą i pieprzem.