Starsze dziecko wracając z wojaży, nabyło – drogą kupna – jagody. Od pierwszych chwil po przekroczeniu progu córka zaczęła namawiać mnie na zrobienie jagodzianek. Ale w trakcie rozmów pojawił się nam jeszcze inny ciekawy wątek, bo w domu były też borówki do zagospodarowania. I Amelka zaczęła zastanawiać się nad nazwą dla bułeczek z borówkami…
– Bo skoro bułki z jagodami to jagodzianki, to drożdżówki z borówkami powinny się nazywać jak mamo? Borówczanki, borówianki, borówczynki, borówkowianki?
– Bułeczki z borówkami, dziecko – odpowiedziałam dla ułatwienia 😊
Nie ma to jak refleksje kulinarne. Amelka temat podała dalej. Ciekawe, co na to Jej znajomi. A Wy jakie nazwy proponujecie dla bułeczek z borówkami?
Bułeczki z jagodami
(16 sztuk)
Składniki na ciasto:
- 50 g drożdży
- ½ szklanki cukru
- 1 szklanka mleka
- 1 cukier waniliowy
- 2 żółtka
- 1 całe jajko
- 4 łyżki oleju roślinnego
- 50 g masła
- ½ kg mąki pszennej typ 450
- szczypta soli
- ¼ łyżeczki cynamonu
- 1 całe jajo do posmarowania
- cukier do posypania
Nadzienie jagodowe:
- 500 g jagód
- 4 łyżki cukru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Sposób przygotowania:
- Jagody przebrać z gałązek, listków i przepłukać 2-3 razy letnią wodą.
- Przełożyć do miski i wymieszać z cukrem. Gdy owoce zaczną puszczać sok, przełożyć je na sito, aby odcedzić je z nadmiaru soku. Gdy sok nie będzie już kapać z sitka, dodać mąkę ziemniaczaną. Zwiąże ona podczas pieczenia wydzielający się sok, dzięki czemu ciasto drożdżowe nie będzie nadmiernie mokre.
- Przygotować rozczyn drożdżowy: drożdże rozetrzeć z 1 łyżką cukru, dodać ciepłe mleko i 3 łyżki mąki. Odstawić w ciepłe miejsce na 10 minut. Naczynie przykryć talerzykiem.
- W tym czasie jaja ubić z pozostałym cukrem i cukrem wanilinowym, do uzyskania białej puszystej masy. Do ubitych dodać rozpuszczone masło i olej. Zmiksować.
- Do miski wsypać suche składniki: przesianą mąkę, sól, cynamon i dobrze wymieszać. Wlać ubitą masę jajeczną.
- Wyrabiać jednolite ciasto do momentu, aż pojawią się pęcherzyki powietrza. A ciasto przestanie się kleić do dłoni. Można skorzystać z automatu do wypieku chleba – wykorzystując program dough.
- Wyrobione ciasto odstawić do wyrośnięcia. Posypać po wierzchu odrobiną mąki i przykryć bawełnianą ściereczką. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
- Stolnicę lub blat kuchenny posypać mąką i wyjąć ciasto. Uformować w wałek, który przeciąć na pół. Następnie każdą połowę przeciąć jeszcze na 8 równych części.
- Porcje ciasta rozgniatać w dłoniach, a na środek kłaść łyżkę stołową nadzienia jagodowego. Ciasto zalepić, jak pierożek. W dłoniach uformować bułeczkę i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, szwem do dołu.
- Bułeczki odstawić na 15 minut, żeby podrosły.
- Gdy bułeczki nieco się powiększą rozmącić jajko i pędzelkiem posmarować każdą bułeczkę.
- Wstawić do piekarnika. Piec w temperaturze 170 stopni Celsjusza przez okres ok. 20-25 minut. Do wyraźnego zarumienienia wierzchu. Gdyby bułeczki rumieniły się zbyt szybko, można przykryć je papierem do pieczenia, który spowolni zapiekanie od góry.