Piękne, kolorowe ciasto serowe z malinami i jagodami. Powstawało w sposób nietypowy. Bym rzekła w myśl powiedzenia: potrzeba matką wynalazku 😊 Bo, gdy pojawiła się we mnie nieprzejednana chęć zjedzenia czegoś słodkiego, to wyjęłam z lodówki to, co miałam i postanowiłam z tego przygotować ciasto. W takich chwilach kłóci się wewnątrz mnie zawsze głos rozsądku zawodowego (głos rodzica) i krzyczący, jak małe dziecko głos zachcianki (czyli dziecka). Nie było wyjścia, trzeba było uzgodnić postawę z wewnętrznym dorosłym. Zaczęły się negocjacje 😊 Ciasto, ok, ale może jakieś ciut zdrowsze, dlatego dużo sera. Oszczędnie z cukrem i dużo owoców. A potem już tylko frajda z robienia zdjęć i smakowania słodyczy. Wewnętrzne dziecko zajadało zachwycone, wewnętrzny rodzic trochę się boczył, a wewnętrzny dorosły trzymał rękę na pochłanianej porcji. Zapanował wewnętrzny spokój na bazie wypracowanego kompromisu 😊 I wszystko wewnętrzne 😉
Ciasto serowe z malinami i jagodami
(forma 28 cm na 24 cm)
Ciasto
Składniki:
– 250 g twarogu chudego
– 5 łyżek stołowych oleju
– 5 łyżek stołowych mleka
– 1 jajo
– 2 czubate szklanki mąki pszennej typ 550 (320 g)
– 5 łyżek stołowych cukru (60 g)
– szczypta soli
– 15 g proszku do pieczenia (1/2 typowego opakowania)
Nadzienie
Składniki:
– 250 g serka homogenizowanego naturalnego
– 16 g cukru wanilinowego (1 opakowanie małe)
– 1 jajo
– 300 g malin
– 100 g jagód
Ponadto:
– cukier puder do posypania
– listki mięty i 10 malin – do dekoracji
Sposób przygotowania:
- Ser rozetrzeć widelcem. Dodać olej, mleko i jajko. Wymieszać.
- Mąkę wymieszać z cukrem, szczyptą soli i proszkiem do pieczenia.
- Do sera dodać składniki suche i zagnieść ciasto.
- Ciasto wyłożyć na blachę wyścieloną papierem do pieczenia. Równomiernie rozgnieść.
- Przygotować nadzienie: serek homogenizowany wymieszać z cukrem wanilinowym i jajkiem. Masę wyłożyć na ciasto. Na masę ułożyć świeże owoce.
- Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 45 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
- Udekorować listkami mięty i malinami.