Jesienna zupa z mięsem i warzywami. Nazwałam ją węgierską, bo ma w sobie dużo papryki. Zarówno świeżej w strąku, jak i suszonej – sproszkowanej. A że papryka kojarzy mi się przede wszystkim z kuchnią węgierską, dlatego tak właśnie nazwałam zupę. Ponadto na talerzu pływają inne warzywa, więc posiłek jest niezwykle sycący i odżywczy. Jest też dodatek węglowodanowy w postaci ziemniaków, co czyni potrawę właściwie zbilansowaną. Niby to tylko zupa, ale w tej wersji stanowi pełnowartościowy posiłek obiadowy. Nawet ja, która zwolenniczką zup nie jestem, uważam to wydanie zupy za godne polecenia. Na jesienne, chłodne popołudnia – w sam raz.
Zupa węgierska
(6 porcji)
Składniki:
- 400 g fileta z indyka
- 2 łyżki oliwy
- 1 marchew
- ½ korzenia selera
- 3 duże cebule
- 1 łyżka masła
- 1 duża czerwona papryka
- 50 g fasolki szparagowej
- 4 szklanki bulionu warzywnego
- 3 średnie ziemniaki
- 100 g selera naciowego
- 200 g cukinii
- 1 duży pomidor
- 1 łyżka stołowa słodkiej papryki czerwonej
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
- sól, pieprz – do smaku
Sposób przygotowania:
- Marchew i selera umyć. Obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej na grubych oczkach. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Paprykę umyć i pokroić w kostkę. Fasolkę szparagową umyć i pokroić w kawałki po 3 cm.
- W garnku rozpuścić masło. Dodać marchew i selera. Po 5 minutach dodać cebulę, paprykę i fasolkę. Smażyć 5 minut. Podlać bulionem. I dusić do miękkości.
- Mięso pokroić w drobną kostkę, szybko przysmażyć na rozgrzanej oliwie.
- Gorące mięso przełożyć do garnka i dusić do miękkości.
- Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Dodać do garnka z zupą.
- Selera i cukinię pokroić w kawałki. Dodać do zupy.
- Pomidora sparzyć i obrać. Pokroić w kostkę i dodać do całości zupy.
- Na koniec dodać sproszkowaną paprykę i koncentrat pomidorowy.
- Do całości wlać tyle wrzątku, aby poziom płynu był na 10 cm powyżej zawartości, zagotować.
- Przyprawić do smaku solą i pieprzem.