Wiele razy słyszałam o panierowanej cukinii, którą się smaży na tłuszczu. A że ja ze smażeniem raczej się nie przyjaźnię, to postanowiłam cukinię opanierować i upiec. Pomysł okazał się super. A przekąską niecodzienna i pyszna. Nie ma swojego odpowiednika w znanych sklepowych produktach. Panierka jest chrupiąca, a w środku znajduje się soczysty miąższ warzywny. W zależności od tego, jakie dodacie przyprawy można uzyskać różny efekt smakowy. Uwielbiam takie kulinarne kompromisy 😊
Cukinia pieczona w panierce
(porcja dla 4 osób)
Składniki:
- 1 młoda cukinia (ok. 1 kg)
- 2 jaja
- pół łyżeczki soli
- pół łyżeczki pieprzu czarnego
- 1 łyżka słodkiej papryki czerwonej
- 4 łyżki bułki tartej
Sposób przygotowania:
- Cukinię dokładnie umyć i nie obierać. Przekroić na pół wzdłuż i wydrążyć gniazdo nasienne. Pociąć na półplasterki grubości 2 cm.
- W miseczce jaja rozmącić widelcem. Dodać sól, pieprz, słodką paprykę i wymieszać.
- Do drugiej miseczki wsypać bułkę tartą.
- Każdy półplaster moczyć w jajku z przyprawami. Następnie przekładać do miseczki z bułką tartą. Obtoczyć dokładnie mokry kawałek cukinii w bułce.
- Kawałki warzywa układać na blasze piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piec 30 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza – można z termoobiegiem.
- Podawać na ciepło lub na zimno.
Cukinia smazona w talarkach to jedna z pyszniejszych przekasek na lato. Super sezonowa i super smaczna a do tego jeszcze szybka do zrobienia cukinia w panierce!