Podobają mi się wszelkie wariacje kasz z warzywami, serami, roślinami strączkowymi. Do niedawna kasze w naszej kuchni funkcjonowały jedynie jako dodatek do dań drugich, ewentualnie wsad do zup mlecznych, które bywały zmora pacjentów w szpitalach i maluchów w przedszkolach. Wykorzystanie kasz do sałatek pozwala pominąć dodatek pieczywa, a posiłek jest w pełni wartościowy. Powstają zupełnie nietypowe, a jednocześnie bardzo ciekawe smaki. Nazewnictwo też zabawne, bo skoro danie z ryżem i dodatkami, to risotto, to jego odpowiednik z kaszą nazwiemy – kaszotto. A gdy tą kaszą będzie pęczak, to możemy pójść dalej i potrawę nazwać – pęczotto. Moje pęczotto z fasolą białą, cebulą, papryką, cukinią i serem camembert. Palce lizać!
Pęczotto z fasolą
(4 porcje)
Składniki:
- 1 szklanka kaszy pęczak
- 1 szklanka fasoli białej
- 1 młoda cukinia
- 1 czerwona papryka
- 1 cebula
- 1 łyżka masła
- 1 łyżeczka suszonych pomidorów
- sól, pieprz, czosnek suszony – do smaku
- 50 g sera typu camembert
Sposób przygotowania:
- Kaszę przepłukać kilka razy w letniej wodzie, żeby pozbyć się zanieczyszczeń. Zalać wrzątkiem i gotować do postaci al dente. Odcedzić z nadmiaru wody na sicie.
- Fasolę zalać na noc gorącą wodą. Rano wodę odlać. Do garnka z ziarnami fasoli wlać wrzątek i ugotować fasolę do miękkości. Osączyć na sicie.
- Cukinię umyć (nie obierać) i pokroić w kostkę.
- Paprykę umyć, wyciąć gniazdo nasienne i pokroić w drobną kostkę.
- Cebulę obrać i pokroić w kostkę.
- Na patelni rozgrzać masło. Usmażyć na nim cebulę. Do miękkiej cebuli dodać paprykę i cukinię. Smażyć 3 minuty. Gdy warzywa miękkie dodać kaszę, fasolę i suszone pomidory. Wymieszać. Doprawić do smaku solą, pieprzem i suszonym czosnkiem. Na koniec dodać pocięty w drobne kawałeczki ser. Smażyć chwilę, aby ser się rozpuścił.
- Podawać na ciepło.