Na dobry koniec tygodnia proponuję małe, fajne drożdżówki z dżemem truskawkowym. W przygotowaniu bardzo proste. Cieszą oko swym estetycznym wyglądem. Smakują świetnie, bo truskawki z dżemu nadają im silny owocowy aromat. Ten dżem to jeszcze wspomnienie minionego lata, a za chwilę staniemy w progu tegorocznego… Bułeczki zawijaski mają taką właściwość, że długo nie poleżą w domu. Znikają, nie wiadomo kiedy 😊
Drożdżówki zawijaski
(12 sztuk)
Składniki:
- 40 g świeżych drożdży (lub 20 g suchych drożdży)
- 1 pełna szklanka mleka (250 ml)
- 1/4 szklanki
- 2 jajka
- ½ łyżeczki soli
- 500 g mąki pszennej
- 6 łyżek oleju
- 300 g ulubionego dżemu lub marmolady
Dodatkowo:
- 1 jajo
- 2 łyżki cukru
Sposób przygotowania:
- Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku. Dodać cukier i wymieszać. Posypać po wierzchu łyżką mąki i odstawić do wyrośnięcia na 10 minut.
- Następnie do rozczynu dodać roztrzepane jajka, sól oraz przesianą mąkę. Na koniec dodać olej.
- Wyrobić gładkie ciasto. Pozostawić w ciepłym miejscu, przykryte, do podwojenia objętości.
- Wyrośnięte ciasto lekko przerobić na stolnicy. Rozwałkować cienki placek podsypując mąką w razie potrzeby.
- Cały placek posmarować równomiernie dżemem. Zwinąć go w wałek.
- Wałek pokroić w poprzek nożem na 12 plasterków. Każdy pasterek skręcić niczym ósemkę. Jedną część w stronę prawą, a drugą część w stronę lewą. Tak, by powstała kokardka przypominająca znak nieskończoności.
- Uformowane bułeczki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą z nich posmarować pędzelkiem maczanym w rozmąconym jajku. Posypać po wierzchu cukrem. Odstawić do wyrośnięcia na 15 minut.
- Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez ok. 10-15 minut. Do zrumienienia. Warto zaglądać, aby bułeczki za bardzo się nie przypaliły.
- Wystudzić na kratce.