Błyskawiczna surówka do obiadu. Idealna dla zapracowanych, bo wymaga jedynie rozdrobnienia i wymieszania składników. I choć prosta w przygotowaniu, to wcale nie banalna w smaku. Dużo zielonych liści, zielone pesto i czerwona żurawina. Na talerzu szaleństwo kolorów. Do tego super niespodziewane – bym rzekła: nawet dość ekskluzywne – wrażenia dla podniebienia. Esencjonalna słodycz z żurawiny, orzech z rukoli i do tego pikanteria czosnku, i bazylii z pesto. Uwielbiam takie nieoczekiwane kombinacje. Ta surówka sprawdzi się jako dodatek nie tylko do mięs, ale też makaronów i serów.
Szpinak – baby z żurawiną
(porcja dla 2 osób)
Składniki:
- 50 g liści szpinaku – baby
- 1 garść rukoli
- 200 g kapusty pekińskiej
- 1 łyżeczka zielonego pesto z bazylii
- kilka listków świeżej bazylii
- ½ szklanki suszonej żurawiny
- sól, pieprz – do smaku
Sposób przygotowania:
- Do miski przełożyć liście szpinaku, rukolę i pokrojoną kapustę pekińską.
- Dodać pesto, bazylię, żurawinę. Wymieszać.
- Doprawić solą i pieprzem.