Co dziś na śniadanie? Jedyna słuszna – owsianka czekoladowa. Czekoladowa, bo smakuje, jak czekolada z bakaliami. Są w niej suszone śliwki, morele, żurawina, daktyle i orzechy. Dla mnie ten smak przypomina czekoladę studencką z czasów moich studiów. Pierwszy raz takiej czekolady spróbowałam podczas wyprawy w Pieniny. Kiedy to w czasie wakacyjnych wypraw przekraczało się granice państwa wzdłuż Dunajca pasmem górskim w Sromowcach Niżnych. I z ciężkim plecakiem, przytroczoną karimatą, śpiworem butlą gazową z palnikiem i namiotem pod pachą, lądowało się po stronie Słowacji. A tam były pyszne czekolady, batoniki z ziarnem tycinky i mielona na miejscu w sklepie kawa ziarnista. Eh, to były czasy. Bąble na stopach, niekontrolowane kąpiele w lodowatej wodzie, bo przecież w potoku kamienie jakieś takie śliskie… No, ale wracamy do owsianki bakaliowej. Smak młodości… Młodości! Dodaj mi skrzydła! 😊
Owsianka czekoladowa z bakaliami
(porcja dla 2 osób)
Składniki:
- 3 łyżki stołowe płatków owsianych górskich (20 g)
- 3 łyżki stołowe płatków orkiszowych (20 g)
- 2 łyżki stołowe otrąb owsianych (15 g)
- 1 łyżka stołowa siemienia lnianego
- 1 łyżka nasion słonecznika
- 4 morele suszone
- 4 daktyle suszone
- 4 śliwki suszone
- 1 łyżka suszonej żurawiny
- 2 orzechy włoskie
- 2 łyżki stołowe kakao
- 1 szklanka wody (250 g)
- 3/4 szklanki mleka 2 % tłuszczu (200 g)
- 250 g serka typu Grani
Sposób przygotowania:
- Do garnka wsypać płatki, otręby, siemię lniane, ziarno słonecznika, suszone owoce, połamane orzechy, kakao. Zalać wrzącą wodą i odstawić na noc.
- Rano dodać mleko. Trochę podgrzać. Nie trzeba gotować.
- Odstawić do lekkiego wystudzenia.
- Gdy owsianka nieco przestygnie dodać serek typu Grani.
- Przełożyć do miseczki.
- Udekorować według uznania.